Op bezoek bij Monkey 47 Gin distilleerderij in een sprookjesachtige omgeving

Diep in het Zwarte Woud is de Black Forest Distillery gevestigd. Met uitzicht over een kleine vallei omzoomd door donker naaldwoud ligt hier een klein cluster gebouwtjes waar Monkey 47 Gin wordt gemaakt. Maar dit is niet waar het begon. Dat begon zoals zo veel succesverhalen in het huis van oprichter Alexander Stein. En het ging een paar keer bijna mis.

In de tijd dat gin aan een voorzichtige opmars begon leek het Alexander Stein een mooi idee om aan de slag te gaan met een bijzonder recept. Dit recept was gebaseerd op de schrijfsels van Montgomery Collins, een Engelsman die na WW2 in Berlijn gestationeerd was. Hij coördineerde daar de wederopbouw van het Engelse kwadrant, waar ook de Berliner Zoo in was gelegen. Hier trok hij zich in het bijzonder het lot aan van een klein aapje, dat Max heette.

 

Alexander Stein, oprichter van Monkey 47 Gin

Nadat zijn diensttijd was afgelopen besloot Montgomery om zich te vestigen in het Zwarte Woud als horlogemaker. Dit avontuur liep echter niet zoals gepland en hij moest deze ambitie laten varen. In plaats daarvan startte hij een B&B, die hij Zum Wilden Affen (De Wilde Aap) noemde. Maar goed, hij was natuurlijk wel een Engelsman en besloot te gaan experimenteren met het maken van een eigen gin. Het recept dat hij ontwikkelde was met name gebaseerd op de Lingon Bes, en bevatte 46 andere botanicals, die veelal uit die regio komen. Dit werd de huis-gin van zijn b&b. En dit is het recept dat een vriend  van Alexander Stein in 2006 ontdekte. Die besloot om hierop zijn eigen gin te baseren. Geen sinecure om met losse aantekeningen, zonder verhoudingen van de verschillende kruiden en zonder kennis van distilleren aan de slag te gaan.

Zoals bij zoveel ondernemers ging ook de start van dit avontuur voor Alexander niet heel goed. In Christoph Keller vond hij een geschikte distillateur. Maar de investering die hij moest doen om tot een gin te komen waar hij helemaal gelukkig mee was, dreigde hem boven het hoofd te groeien. Zelfs het bestellen van de flessen, een model dat hij ontdekte op een rommelmarkt en na liet maken, bracht hem aan de rand van een faillissement. Gelukkig kwam op dat moment ook de interesse voor de gin op gang en met twee wieltjes boven de afgrond kwam het meer dan goed.

 

We zijn op bezoek bij de Black Forrest Distillery om met eigen ogen te zien hoe hier Monkey 47 Gin wordt gemaakt. De basis van het recept is molasse alcohol. Die wordt van buitenaf aangevoerd en hierin worden per batch van 60 liter gedurende een aantal dagen lingon berries in de week gelegd. Als ze genoeg smaak hebben afgegeven worden de andere ingrediënten toegevoegd. En dat zijn er nogal wat. Alles wordt zorgvuldig afgewogen om te zorgen voor een constante kwaliteit. In deze botanical bomb gaan, uiteraard, jeneverbes en verder zes verschillende soorten pepers, citrus (alles wordt met de hand geschild, bloemen, zaden en bessen. Met een flinke staafmixer wordt alles gemengd en naar de distilleerderij gebracht, aan de overkant van de binnenplaats.

Ik kan zonder enige twijfel zeggen dat dit de mooist ontworpen ketels zijn die ik ooit zelf heb mogen aanschouwen. 4 prachtige pot stills staan hier naast elkaar, ontworpen door de beroemde ketelbouwer Arnold Holstein. De inhoud van elke still is slechts 99 liter – de alcohol wordt hier aangevuld met water –  voor zeer intensief contact met het koper en het duurt iets minder dan 2 uur voordat alle alcohol verdampt is. Overigens worden aan dit kruidenmengsel nog enkele geheime botanicals toegevoegd vlak voor het distilleren.

 

Wanneer alle alcohol is verdampt, komt deze via de condensator in een verzameltank. In principe is de gin nu klaar en moet enkel nog worden verdund met water. Maar eerst wordt dit distillaat nog 90 dagen te ruste gelegd in grote aardewerken vaten om de componenten te laten huwen. Na afloop van deze periode gaat het water erbij, uiteraard wordt verdund tot 47 % alcohol, en kan er worden gebotteld. En dit zijn de flessen die jij bij je favoriete slijter kan kopen.

Het verhaal van Monkey 47 gin is echt one of a kind. De kleinschaligheid van het alles maakt dat er vele handen aan te pas komen om deze bijzondere gin te maken. Het proces van het maken van de gin is natuurlijk vergeijkbaar met dat van vele andere maar met name het recept maakt Monkey 47 uniek. En als je dan ook nog in deze prachtige omgeving de distilleerderij mag bezoeken is de cirkel wel rond.

Het uitzicht vanuit de distilleerderij
De botanicals gaan in de week: jeneverbes, zoethout, kaneel, kamille en onderin de rode lingonberries.

 

Yes, ik was er echt!
Mister Cocktail

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *