Passie is geen hobby

In bartenderland zijn er vele competities waarin men elkaar naar de kroon kan steken. Er zijn dan ook meerdere titels te behalen, maar niet allemaal zijn ze even prestigieus. De competities waarmee je echt naam kan maken zijn dan ook gering: World Class, Diplomático World Tournament en Bacardi Legacy. Nog nooit wist een Nederlander één van deze finales te winnen. Tot dit jaar.

Door: Albert van Beeck Calkoen

20171121_211544
Erik van Beek (midden) wint de Nederlandse finale in december 2017.

Passie is met recht het meest onjuist gebruikte woord van het moment. Het wordt te pas en te onpas overal bijgesleept om iets dat maar lijkt op interesse meteen weg te zetten als ‘passie’. Zo vertelde een bevriende marketeer mij eens dat haar nieuwe passie witte thee was, omdat ze voor een bekend theemerk dit mocht gaan doen. En op tv wordt het woord passie gebruikt als vlag om modderschepen van formats te bedekken. Maar de echte betekenis van het woord passie is een hele andere.

Ik kwam een jaar geleden een anekdote tegen over een Daniel Humm (Eleven Madison Park), die werd geïnterviewd door Esquire. Hij vertelde daarin over zijn passie, voor eten en koken, maar de journalist reageerde hier nauwelijk op. Waarschijnlijk omdat hij ook het woord passie zwaar overrated vond. De chef merkte dit en legt uit wat zijn opvatting van het woord passie is, waarbij hij refereert aan het Duitse woord hiervoor: leidenschaft. Als je goed kijkt naar het woord zie je wat het hier betekent: het plezier om te lijden. “Dat is mijn vertaling” zegt hij “Passie is niet iets plezierigs. Ben je bereid om hiervoor te lijden? Dan heb je een passie. Anders is het een hobby. Passie is geen hobby.”

180501_0003

Dit verhaal kwam weer bij me op toen ik de afgelopen maanden Eric van Beek zich zag voorbereiden op eerst de Nederlandse en daarna de Wereldwijde finale van Bacardi Legacy. Het concept dat hij had gekozen was Cariño, geïnspireerd op “te tengo cariño”. Wat zoveel betekent als zorg voor elkaar. Want waar tot enkele jaren geleden een enkele, geweldige, presentatie op een podium soms voldoende was om met de eer te gaan strijken, spreiden wedstrijden zich tegenwoordig over meerdere maanden uit. Zo moet de cocktail worden gepromoot via het eigen menu, maar ook door guest-shifts in andere barren te doen, in meerdere landen.

En dan komt het er uiteindelijk op neer: wie gaat hierin het verst en wie kan dat combineren met een feilloos gevoel voor gastvrijheid, presentatie en kunde. En dan komt de netgenoemde definitie van passie ineens om de hoek zetten: wie is bereid om het meest te lijden om het ultieme doel, het winnen van de competitie, te behalen. De weg van Eric was een lange en tijdens de Nederlandse finale was hij zeer emotioneel na het verzekeren van zijn plek bij de 34 finalisten in Mexico City. Tussentijds had hij ook nog de Europese finale op zijn naam geschreven, waarin hij door de jury “The best prepared bartender ever” werd genoemd. Hij investeerde zijn geld intussen om naar andere landen te reizen om hier zijn cocktail te promoten en had zelfs 2 weken lang een billboard langs de A5 gehuurd om zijn Cariño te promoten.

180501_0008

De cocktail zelf bestaat uit ingrediënten die iedereen wel kent, of kan kennen. Geen zelfgemaakte siropen, bitters of infusies dus. Bacardi 8 años, Griekse yoghurt, gele Chartreuse, limoensap en vanillesiroop met een beetje nootmuskaat als garnering. En toch maakte hij hiermee zo’n bijzondere creatie dat dit, in combinatie met zijn spoken word presentatie, de jury in Mexico overtuigde om hem tot de 10e winnaar van de Bacardi Legacy te benoemen. Ook zij herkenden de ware passie en de jury noemde hem een voorbeeld van wat je kan bereiken als je je hart en ziel ergens in stopt.

Eric is nu weer te bewonderen in Bar TwentySeven, gelegen op de Dam te Amsterdam. Hier presenteerde hij onlangs het nieuwe pro-biotische cocktailmenu. Om maar aan te geven dat de ambitie van deze pas 24-jarige bartender torenhoog is. Maar van dat alles merk je als gast niet direct iets, je zal met een brede glimlach worden verwelkomd in de bar, om daar kennis te maken met Cariño.

Zo maak je de Cariño:

50 ml Bacardi 8 años
30 ml Griekse yoghurt
10 ml Citroensap
20 ml Vanillesiroop
5 ml Gele Chartreuse

Dit shake je echt goed met ijsblokjes, waarna je het door een barzeef èn een theezeefje in een cocktailcoupe schenkt. Maak de cocktail af met een mespuntje versgeraspt nootmuskaatpoeder. NETHERLANDS_2018_WH_V2_A4

 

Mister Cocktail

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *