World Press Photo in Amsterdam

Al zestig edities brengt World Press Photo sinds 1955 de mooiste en meest spraakmakende foto’s samen die leed, vreugde, nieuws en persoonlijke verhalen vertellen. Daarom is er naast de vaste onderdelen als hard nieuws, sport, dagelijks leven en sport ook het onderdeel Digital Storytelling. Vanaf nu is de expositie van alle winnende beelden te zien in de Nieuwe Kerk in Amsterdam.

Door: Albert van Beeck Calkoen

Burhan Ozbilici
Burhan Ozbilici

De spanningen in het Midden-Oosten, die direct hun weerslag hebben op de verhoudingen tussen Oost en West, komen samen in Turkije en Syrië. Hier woedt niet alleen een strijd tegen IS, maar ook een strijd tegen de Koerden. Aanvankelijk stonden de Turken en de Russen ook tegenover elkaar, met als dieptepunt het neerhalen van een Russisch gevechtsvliegtuig door de Turken. De twee landen sluiten uiteindelijk een strategisch verbond, omdat ze zowel een gemeenschappelijk doel hebben om IS te verslaan, maar ook een tegengesteld doel waarbij Turkije een aantal rebellen steunt en Rusland juist de troepen van Assad. En net als de relaties tussen beide landen weer enigszins hersteld zijn, wordt Andrey Karlov, de Russische ambassadeur neergeschoten in Ankara. De schutter is Mevlut Mert Altintas, politie agent maar ook lid van al-Nusra Front, en hij schreeuwt “Denk aan Aleppo. Denk aan Syrië”. Ongetwijfeld doelt hij hier op de rebellen die Assad proberen te bevechten nu zelf doelwit worden van Turkije of Rusland. Fotograaf Burhan Ozbilici was op dat moment in de art gallery waar Karlov een toespraak hield en legde de executie vast.

Digital Storytelling Contest, voorheen Multimediawedstrijd, werd dit jaar gewonnen door de 2 Nederlandse fotografen Yvonne Brandwijk en Stephanie Bakker met Future Cities. Dit project is gewijd aan de mensen en de verhalen achter de statistieken van groei en verstedelijking in vijf van ‘s werelds snelst groeiende steden: Kinshasa, Lima, Yangon, Medellín en Addis Abeba. Veel van de beelden die hier hangen zijn de afgelopen maanden meerdere keren in de media geweest. Vaak zijn het beelden waarvan je direct weet wat de aanleiding was en juist dat is vaak de reden dat ze hier een prijs voor mogen ontvangen. Ter gelegenheid van de expositie hebben 20 fotografen een audiotour helpen inspreken, waardoor je van hen persoonlijk de achtergrond van de beelden hoort en de omstandigheden waaronder zij fotografeerden. Dit is een grote meerwaarde bij World Press Photo Amsterdam, want ook al zeggen beelden meer dan 1000 woorden, deze extra informatie helpt je de foto nog beter te begrijpen.

Jonathan Bachman-Thomson - Reuters
Jonathan Bachman,  Thomson – Reuters

Een van de sterkste beelden van het afgelopen jaar is dat van Iesha Evans die een bijzonder statement maakt bij een protest tegen politiegeweld. Haar kwetsbaarheid steekt schril af tegen die van de volledig bepantserde robocops die op haar afstormen. Het verschil in dynamiek is ook enorm: Evans staat kaarsrecht stil, alleen de wind beweegt haar jurk. De agenten komen in volle snelheid op haar af, of kunnen ze door het gewicht van de bepantsering maar moeilijk afremmen? Ze zal hier worden gearresteerd, maar diezelfde avond nog wordt ze vrijgelaten. De ras-ongelijkheid in de VS is diepgeworteld en laaide de afgelopen jaren op door een flink aantal fatale schietpartijen, waarbij blanke agenten gekleurde, ongewapende Afro-Amerikanen neerschoot.

20170413_105900

Topsport leent zich natuurlijk bij uitstek voor mooie fotografie. Op het hoogste nivo, ongeacht de sport, weet je dat de atleten spectaculaire acties uithalen om een punt te scoren, of om te voorkomen dat de tegenstander dit doet. Bovenstaand beeld van Cameron Spencer is van de Franse tennisser Gaël Monfils, die in de vierde ronde van het Australian Open de Rus Andrey Kuznetsov treft. Hij had wel een medische time-out nodig omdat hij zich bezeerde bij deze duik, maar hij won de wedstrijd wel.

20170413_110223

De World Press Photo tentoonstelling is te zien tot en met 9 juli te zien in de Nieuwe Kerk te Amsterdam.
Tip: volg de audiotour (kost je € 2) en koop ook het fotoboek in de giftshop. Een buitengewoon mooi naslagwerk!

Mister Cocktail

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *