Van Gogh inspireert: John Chamberlain

Onder de titel Van Gogh inspireert: John Chamberlain presenteert het Van Gogh Museum vanaf vandaag vijf sculpturen van John Chamberlain (1927-2011) in de hal van het Rietveldgebouw en de laatste zaal van de vaste collectie. Deze tijdelijke tentoonstelling past in een serie presentaties van moderne en hedendaagse kunst in het Van Gogh Museum, waarin wordt getoond hoe Vincent van Gogh andere kunstenaars inspireert. Van Gogh inspireert: John Chamberlain is te zien t/m 28 januari 2019.

Te zien zijn de volgende werken: White Thumb Four (1978), Blue Brownie (1979), Allgirladagio (2008), Latraviataposexia (2009) en Sobrietyqueen (2008), allemaal afkomstig uit privé-collecties.

Vincent van Gogh
Chamberlain was een groot bewonderaar van het werk van Vincent van Gogh: ‘Wat me bij Van Gogh opvieI, was dat zijn werk perfect was.’ (John Chamberlain, 2007). Zijn abstracte sculpturen lijken op het eerste gezicht ver af te staan van Van Goghs schilderijen, maar Chamberlain liet zich inspireren door Van Goghs expressieve kleuren en verfstreken. In zijn sculpturen, die poëtische en opvallende titels dragen, spelen kleur en materiaal een belangrijke rol. Chamberlain werkte graag met autowrakken. Als een collagemaker creëerde hij met deze wrakken een nieuw beeld, waarbij hij de auto-onderdelen net zo lang vervormde en verboog tot hij tevreden was. Chamberlain gebruikte de originele kleuren van de onderdelen, maar bewerkte het oppervlak soms met de spuitbus of de verfkwast. 
De nadruk op kleur in de uiteindelijke werken en het expressieve materiaalgebruik maakt ze verwant aan de schilderijen van Van Gogh. Zoals Chamberlain zelf zei: ‘In zekere zin ben ik door Van Gogh begonnen, en nu (…) kom ik bij hem terug met mijn sculpturen.’ (John Chamberlain, 2007).

Van Gogh inspireert 
De tijdelijke tentoonstelling van Chamberlains werken past in een serie presentaties van moderne en hedendaagse kunst in de laatste zaal van de vaste collectie. Met deze presentaties toont het Van Gogh Museum hoe vele generaties kunstenaars zich door Van Goghs werk laten inspireren. Sinds 2014 zijn er presentaties in deze reeks te zien geweest met schilderijen van Francis Bacon, Edvard Munch, Frank Auerbach, Willem de Kooning, Peter Doig en expressionistische werken uit de collectie Merzbacher. Deze moderne en hedendaagse kunstenaars tonen niet alleen de inspiratie die Van Gogh biedt, maar beïnvloeden op hun beurt ook de manier waarop er nu en in de toekomst naar Van Gogh gekeken wordt.

John Chamberlain - Michael Floor

Beeldcredits:
Exterieur Van Goghmuseum: Jan Kees Steenman
Sculpturen:Michael Floor

 

Mister Cocktail

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *