Take it slow

Toen ik een collega vertelde dat ik naar Den Haag ging om een tentoonstelling te bezoeken die geheel in het teken van 17-eeuwse schilderijen van voedsel stond, keek hij me aan alsof ik net had aangekondigd rituele zelfmoord te willen plegen en zei: “Wat klinkt je leven toch afschuwelijk saai.” Nu laat ik mij niet snel door collega’s van de wijs brengen en ben ik gewoon naar Den Haag getogen met als resultaat dat ik één ieder van harte kan aanraden om exact hetzelfde te doen. Tot en met 25 juni 2017 is in het Haagse Mauritshuis de tentoonstelling Slow Food – Stillevens uit de Gouden Eeuw te zien.

Door: Daniël Meis
Beeld: Ivo Hoekstra

Slow_food_bezoekers_01
Mauritshuis, Denk Haag, beeld Ivo Hoekstra

Maaltijdstillevens –schilderijen met bereid eten op een tafel zonder mensen en levende dieren- kwamen rond 1600 in Antwerpen in de mode en kreeg al snel volgers in Haarlem. Dat deze trend specifiek naar Haarlem oversloeg was op zich niet gek omdat na de val van Antwerpen in 1585 een ware braindrain naar steden in de Noordelijke Nederlanden plaatsvond waarbij Haarlem favoriet was bij schilders en daardoor een artistieke band tussen beide steden ontstond.

Het Mauritshuis heeft 22 topstukken uit eigen collectie, het Rijksmuseum, de National Gallery of Art (Washington), het Ashmolean Museum en het Prado bij elkaar weten te kregen. Hoogtepunt van de tentoonstelling zijn de 6 werken van de Antwerpse Clara Peeters, niet alleen een pionier in dit genre maar ook een van de weinige succesvolle vrouwelijke schilders uit haar tijd. Haar ‘Stilleven met kazen, amandelen en krakelingen’ is dermate geraffineerd geschilderd dat telkens weer nieuwe details opvallen. Zo toont de grootste kaas de sporen van een kaasboor waarmee de keurmeester de kaas heeft geproefd en kun je zien dat hij het restje netjes weer heeft teruggestopt. Op het bruidsmes staat Clara’s handtekening en in het deksel van de kruik is haar zelfportret te zien. Een lust voor het oog.

Bruikleen, Mauritshuis, den Haag, L 149
Bruikleen, Mauritshuis, den Haag, L 149

Frappant is dat door alle interesse voor slow food, de locavore-trend en authentiek eten de smaak van de17-eeuwse gegoede burgerij – een enkele pauw of zwaan daargelaten – de afgelopen decennia herkenbaarder is geworden. Wat oesters gerangschikt op een bord, brokkelige kazen, in z’n geheel gebraden gevogelte, artisjokken, amandelen en kweeperengelei; ze zouden niet misstaan op een hedendaagse tafel. In het kader van de tentoonstelling worden daarom ook een aantal foodfestivals georganiseerd. Zaterdag 20 mei zal in het teken staan van drank en glaswerk en op 17 juni draait alles om groenten vruchten.

De tentoonstelling “Slow Food – Stillevens uit de Gouden Eeuw” is tot en met 25 juni in het Mauritshuis te zien. Tickets kun je hier bestellen.

Honger en/of dorst gekregen na al dit lekkers? Ga borrelen bij het nabijgelegen Hotel Des Indes of Bouzy en een hapje eten bij ‘Haagsche’ klassiekers De Posthoorn of Wox.

Credit Line bij featured image:
Pieter Claesz

Berchem 1597/98-1660 Haarlem Stilleven met tazza, 1636
Paneel, 44 x 61 cm
Den Haag, Mauritshuis, schenking Willem baron van Dedem aan de Stichting Vrienden van het Mauritshuis, 2002

Credit Line bij Stilleven met kazen, amandelen en krakelingen:
Clara Peeters
Werkzaam in Antwerpen, c.1607-1621 of later Stilleven met kazen, amandelen en krakelingen, c.1615 Paneel, 34,5 x 49,5 cm
Den Haag, Mauritshuis, verworven met steun van de Stichting Vrienden van het Mauritshuis, de BankGiro Loterij, de Vereniging Rembrandt (mede dankzij haar A.M. Roeters van Lennep Fonds, Utrechtse Rembrandt Cirkel en Caius Cirkel) en een particulier, 2012

Mister Cocktail

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *