South Africa on my mind

Prachtige landschappen, exotische dieren, heerlijke wijnen, dito eten en dat alles met maar een uur tijdsverschil: Zuid-Afrika is een bestemming om telkens weer naar terug te keren. Hieronder enkele tips om je verblijf nog aangenamer te maken.

Door: Daniël Meis
Foto’s: Daniël Meis en Delaire Graff  (featured image)

Babylonstoren
Babylonstoren

Kaapstad
Net als in veel steden in Europa en Noord is de food scene in Kaapstad de afgelopen tien jaar explosief gegroeid. Het ene fantastisch hippe restaurant na het andere opende zijn deuren met als gevolg dat ook in Kaapstad de restaurants vol zitten en tijdig reserveren een must is geworden.  Het door vrienden aangeraden The Test Kitchen, The Pot Luck Club en La Colombe hadden alleen plek op onmogelijke tijden –lunchen mensen echt om 11.00h?- maar gelukkig konden we nog een tafel reserveren bij Ash.

Ash

Ash
Deze ontegenzeggelijke hipster tent (Kale peertjes? Check! Open keuken? Check! Rijpingskasten? Check! Vriendelijk en spontane bediening die vooral met zichzelf bezig is? Check!)  heeft een duidelijke focus op seizoensgebonden producten en een voorliefde voor de huidige ‘nose-to-tail’ trend waarbij geen enkel onderdeel van het dier verloren gaat. Wij aten er een aantal kleine voorgerechten waaronder fantastische kaaskroketjes met gefrituurde sjalotjes en als hoofdgerecht een op houtskool gegrilde steak met een garnituur van gerookt beenmerg. Dit alles begeleid door wijnen gekozen van een bovengemiddeld avontuurlijke wijnkaart met daarop onder ander een heerlijke Zuid-Afrikaanse Grüner Veltliner. Een absolute aanrader!

AshI

Groot Constantia
Net ten zuiden van Kaapstad liggen de lommerrijke wijnlanden van Constantia waarvan het allermooiste landgoed Groot Constantia is. Groot Constantia werd opgericht door de door de VOC aangestelde commandeur van de Kaapkolonie Simon van der Stel in 1685 en produceert tot op de dag van vandaag zeer geliefde wijnen. Het landgoed heeft diverse restaurants maar je kunt ook gewoon lekker op het terras onder de bomen met uitzicht op de wijngaarden en het in Nederlandse gebouwde hoofdhuid een spontane wijnproeverij houden. Vergeet dan in ieder geval niet de wereldberoemde Grand Constance te drinken, een dessertwijn die reeds geliefd was bij Napoleon.
Grand Constance

Hermanus
Dit vissersplaatsje is door de jaren heen uitgegroeid tot een toeristische trekpleister die met name vanaf augustus overspoeld wordt door mensen die walvissen willen spotten. Parende walvissen daargelaten heeft Hermanus nog een belangrijke attractie: de Hemel en Aarde Vallei. In deze prachtig gelegen vallei liggen tientallen wijn producerende landgoederen waar vaak wijn geproefd, gegeten en zelfs overnacht kan worden.

Creation
Een van de mooist gelegen landgoederen is dat van ‘Creation’ dat sinds 2002 een variëteit aan wijnen produceert en waar het mogelijk is om een uitgebreide wijnproeverij te combineren met een ‘tapas’ lunch. Denk bij ‘tapas’ niet aan brood met aïoli  en gehaktballetjes in tomatensaus –hoewel daar niks mis mee is- maar aan kleine, verfijnde uitgebalanceerde gerechtjes die de fantastische wijnen van Creation tot hun volle recht doen komen. Kortom is Creation is een feest voor alle zintuigen.

Creation
Fisherman’s Cottage
Voor een meer casual ervaring in Hermanus zelf hoef je niet verder te zoeken dan Fisherman’s Cottage. Dit in een oud vissershuisje gevestigd restaurant heeft een dagelijks wisselend menu met vooral lokaal gevangen vis en is beroemd vanwege zijn Maleisische vis curry. ‘Laidback’ in de beste zin des woords.

Franschhoek
Franschhoek heeft last van hetzelfde euvel als Kaapstad dus als je bij Foliage of Ryan’s Kitchen, de twee restaurants van het moment, wilt eten dan kan ik maar een ding zeggen: tijdig reserveren! Dit neemt niet weg dat ook al reserveer je niet twee maanden op voorhand er op culinair gebied genoeg te doen is in het dorp en de omgeving.

Dutch East
Dutch East heeft als ambitie de Nederlandse en Aziatische invloeden op de Zuid-Afrikaanse keuken te vieren. Dat er behalve bitterballen gemaakt van springbok weinig Nederlands op de kaart te bekennen valt, moet je er zeker niet van weerhouden om er naartoe te gaan en te genieten van relatief lichte fusion gerechten zoals poke en Koreaanse BBQ inktvis en de fantastische wijnen.

Babylonstoren
Babylonstoren is een meer dan idyllische landgoed gelegen tussen Franschhoek en Paarl. Op het terrein zijn een hotel en twee restaurants gevestigd. De grootste trekpleister is echter de tuin die is geïnspireerd op de VOC tuin in Kaapstad en de hangende tuinen van Babylon. Door middel van perken en hagen wordt een ‘enfilade’ van tuinkamers gecreëerd met de meest prachtige bloemen, planten en bomen die niet alleen decoratief zijn maar ook worden gebuikt in de restaurants op het landgoed zelf. Voor een lichte lunch is Greenhouse een echte aanrader, een restaurant gevestigd in –jawel- een serre te midden van de tuinen waar je huisgemaakte gazpacho, panzanella en waterijsjes kunt eten.

Babylonstoren IStellenbosch
Stellenbosch zelf is van oudsher de studentenstad van Zuid-Afrika en het stikt er van de leuke eetcafés, koffietentjes en wijnbarretjes. Voor een wat meer upmarket ervaring ga je naar één van de landgoederen net buiten het stadje. Toevalligerwijs liggen twee van Zuid-Afrika’s toprestaurants een steenworp van elkaar vandaan.

Tokara en Delaire Graff
Persoonlijk vind ik altijd dat je in de stemming moet zijn voor het type eten dat Tokara en Delaire Graff serveren: verfijnd, ingewikkeld en een tikje gezocht –zalm bedekt met meringue met een bolletje forelijs om maar een voorbeeld te noemen- maar wanneer je dat bent dan zijn er geen betere plekken om te vertoeven. Beide hebben een prachtig ontworpen, modern restaurant met een uitzicht ‘to die for’, bergen personeel en met liefde en aandacht bereid voedsel dat begeleid wordt door heerlijk wijnen zowel van eigen productie als elders.

Tokara

 

 

Mister Cocktail

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *