Ruinart’s Harvest Camp

Wanneer je een uitnodiging krijgt of je een champagnehuis wil bezoeken, is er maar één antwoord: oui! Als deze uitnodiging ook nog eens van het oudste nog bestaande champagnehuis ooit is, lees je de uitnodiging niet eens verder: je begint gelijk met inpakken. Op naar Reims naar Maison Ruinart waar we wat champagne dronken, maar ook hard aan het werk werden gezet.

Tekst | Paul Jeursen
Fotografie | Ruinart & Paul Jeursen

261_ruinart_sch0318

Zoals je wellicht weet, nemen de Fransen zichzelf maar vooral hun wijnen erg serieus. De regio Champagne is wat dat betreft de crème de la crème. Alleen mousserende wijnen die hier vandaan komen mogen de naam champagne dragen. Dit wordt bepaald door het CIVC: het Comité Interprofessionnel du Vin de Champagne. Zij hebben een aantal strikte regels en voorschriften opgezet om het erfgoed van de regio en de wijnen te beschermen. De regels zijn ook bedoeld om ervoor te zorgen dat de juiste druiven uit de juiste gebieden worden gebruikt en dat het proces van het wijnmaken exact volgens de richtlijnen wordt gedaan.

Een paar eeuwen geleden werden er in de regio Champagne enkel niet-mousserende wijnen gemaakt. Logisch: mousserende wijnen waren nog niet uitgevonden. De wijnen uit de Champagne waren oké, maar niet zo goed als de wijnen die geproduceerd werden door de Bourgondische zuiderburen. Het tij begon een klein beetje te keren toen koning Henry IV door zijn kennis, de Markies van Sillery, erop werd geattendeerd dat hij toch eens wijnen uit Champagne moest gaan drinken, vanwege hun exceptionele kwaliteit. Vrij uniek, want in die tijd gaven koningen en edelen dus voornamelijk de voorkeur aan de populaire en goede wijnen uit de Bourgogne. Toen de mousserende wijnen eenmaal waren uitgevonden en Zonnekoning Lodewijk XIV inmiddels een groot fan was geworden en niks anders meer dronk, stond de regio Champagne én deze goddelijke drank definitief op de kaart.

079_ruinart_sch9512

Terug naar nu: het is een frisse maar zonnige septemberochtend in Sillery. Ruinart heeft ons uitgenodigd om de oogstperiode, met een mooi woord les vendanges genoemd, te komen ervaren. Het eerdergenoemde CIVC bepaalt overigens de allereerste oogstdatum en dus wanneer de druiven geoogst mogen worden. De oogst is eigenlijk het belangrijkste onderdeel van het maken van champagne. De kwaliteit van de druiven bepaalt immers hoe goed de champagne zal smaken. Het moment dat de druiven hun kwalitatieve piekmoment bereiken is het zaak ze gelijk te plukken. Het is overigens niet geheel toevallig dat we in de wijngaarden van dit stadje staan. Deze wijngaarden, die een 100% Grand Cru classificatie hebben, zijn de eerste acht hectare die het huis Ruinart ooit aankocht. Dit is dus heilige Ruinart grond! Alle drie de druivensoorten die nodig zijn voor champagne (chardonnay, pinot noir en pinot meunier) groeien hier. Ruinart lokte ons naar deze plek middels de mysterieuze zin: When was the last time you did something for the first time?” We krijgen een paar fashionable regenlaarzen, een snoeischaar en een mand overhandigd. En dan wordt het duidelijk wat die eerste keer dan gaat zijn. Niet alleen de oogst ervaren, maar dus ook meehelpen. “Oké, voordat we aan de lunch beginnen met een glas champagne, moeten er eerst nog wat druiven worden geoogst!” zegt Ruinart’s CEO Frédéric Dufour triomfantelijk. Het is trouwens de eerste keer dat Ruinart dit Harvest Camp organiseert en haar wijngaarden openstelt.

Na een goede 45 minuten in een gebogen positie te hebben gezeten, continu oplettend dat je er niet een vinger afknipt en goed moet focussen om het juiste steeltje te pakken te krijgen (en dus niet een wijnrank verpest door onnodig veel weg te knippen), is het mij gelukt om drie mandjes met druiven te vullen. “Voor één fles Ruinart moet je ongeveer 1,3 kilo druiven plukken. Goede, gezonde en mooi ogende druiven dus,” zegt Frédéric, terwijl hij een afkeurende blik op mijn mandje werpt, waar een halve tros rotte, en dus ongeschikte, druiven bovenop liggen. “Geen champagne voor jou!” zegt hij glimlachend. Ik mompel een teleurgesteld merde, maar monsieur Dufour is in een vergevingsgezinde bui. “We gaan aan tafel voor de lunch, d’accord?” zegt hij tegen mij terwijl hij mij een glas Ruinart rosé champagne aanreikt. De merde maakt plaats voor een triomfantelijk superbe en we nemen plek aan een van de picknicktafels die tussen de wijngaarden in zijn geplaatst. Lunch à la campagne met een glas, of nou ja misschien enkele glazen, Ruinart: ik heb mindere woensdagen gekend.

148_ruinart_sch9796

Inmiddels is één van Ruinart’s wijnmakers, Amélie Chatin, aangeschoven om te vertellen hoe belangrijk de oogst is. “Het is altijd een spannend moment. Hoe goed zijn de druiven nu?” Het jaar 2016 was een spannend jaar. De weersomstandigheden waren namelijk nogal extreem. In het voorjaar was er veel regen en hagel. Eerstgenoemde zorgde voor de schimmel meeldauw en de tweede vernielde veel druiven. “De zomer was ook niet mild, het was soms bloedheet. Dit zorgde ervoor dat veel druiven in korte tijd veel te snel rijpten en zuur werden. Deze konden we dus niet gebruiken. Alleen de beste druiven worden uiteindelijk geplukt en gebruikt voor onze champagnes,” vertelt Amélie. De laatste drie maanden zijn het belangrijkste voor de druiven. “Ze hebben veel zon nodig zodat de zuurgraad afneemt en het suikergehalte juist toeneemt. In de laatste 30 dagen worden de druiven echt gevormd en als alles goed is, zijn ze goed genoeg voor onze champagnes.”

In de avond gaat het grote Ruinart-feest door. We krijgen een rondleiding door de kelders, de crayères. Duizenden flessen liggen hier zo’n 40 meter onder de grond te rijpen. In de achttiende eeuw werden deze voormalige kalkmijnen gekocht door Ruinart en uitgegraven. Buitenaards bijzonder is het om hier te lopen. Je kan je bijna niet voorstellen dat dit door mensenhanden is gecreëerd. Het gangenstelsel beslaat zo’n acht kilometer en prijkt ook op UNESCO’s Werelderfgoedlijst. Op tientallen meters diepte gaan we borrelen en de Blanc de Blancs uit enorme flessen vloeit rijkelijk. Nu is een bezoek aan een champagnehuis altijd een goed idee. Maar een bezoek aan Ruinart is voor iedereen, en zeker voor champagneliefhebbers, een must. Zorg er alleen wel voor dat je komt nadat de oogst binnen is, anders moet je nog meehelpen plukken ook!

 

Meer informatie:
www.moethennessy.nl
www.ruinart.com

260_ruinart_sch0317

Mister Cocktail

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *