Robeco Summer Nights – laatste 2 weken

De zomervakantie duurt, althans in Noord-Nederland, nog een kleine 3 weken en gelukkig duren de Robeco Summer Nights in Het Concertgebouw nog tot en met 31 augustus. We hoeven ons dus nog niet te gaan vervelen! Welke voorstellingen zijn nog het bezoeken waard en nog niet uitverkocht? Een aantal (extra) aanbevelingen door fervent concert-bezoeker Albert van Beeck Calkoen.

Metropole Orkest - image by Hans van der Woerd
Metropole Orkest – image by Hans van der Woerd

Uiteraard zijn de meer obvious concerten geheel of bijna uitverkocht, omdat deze in de reguliere programmering ook gewoon uitverkopen. Summernight at the Movies is steevast uitverkocht, de broers Jussen, die hun 3e avond deze zomer vullen, en de twee concerten die Daniele Gatti dirigeert zijn dit eveneens. Wel zijn voor 28 augstus nog kaarten op het podium beschikbaar zijn voor het concert van Renée Fleming, dat onze contributor Daniël Meis reeds tipte als must-see. Maar er is nog veel meer moois te bewonderen tijdens de Robeco Summer Nights!

Henrik Schwarz, Jules Buckley & Metropole Orkest – 19 augustus
Vorig jaar was het techno-legende Jeff Mills die een speciaal concert gaf tijdens de RSN, dit jaar is het Henrik Schwarz die deze bijzondere samensmelting van klassiek en electronisch gestalte mag geven in Het Concertgebouw. Bijna 10 jaar lang heb ik zelf techno-feesten georganiseerd in Utrecht en Amsterdam en de naam Henrik Schwarz is voor mij een zeer bekende. Deze sympathieke Duitser houdt van lange opbouw, mooie melodiën en technisch complexe mixen. Die dan soms weer eenvoudig lijken, maar dat is de klasse van deze producer.

Kaarten koop je hier.


Jan Willem de Vriend & Camerata RCO
– 20 augustus

Laat ik nou expres niet het hoofd-concert van de avond noemen, want dan zou het best eens kunnen dat je op voorhand afhaakt. Op deze avond vertolkt het Camerata RCO een aantal bewerkingen die Thomas Beijer maakte van beroemde aria’s en ouvertures, begeleid door Jan Willem de Vriend. Deze laatste zag ik 16 j.l. ook al twee geweldige stukken van Beethoven dirigeren, de 7e symphonie en het 5e piano concert, uitgevoerd door Hannes Minnaar. Afijn, de belangrijkste uitvoering van de avond is wellicht het beroemdste soloconcert voor viool, ooit: De Vier Jaargetijden van Vivaldi. Het toeval wil dat ik net tijdens mijn vakantie dit meesterwerk een paar keer heb beluisterd. Deze week ging ik de laatste weken van de RSN doorspitten en besloot dat dit een concert is dat ik ga tippen. Want, hoe vaak de muziek ook wordt gebruikt bij allerhande tv programma’s en reclame’s, het blijft een geweldig stuk dat eigenlijk niet verveelt. Niet afhaken dus, want je weet dat je dit stuk al heel lang niet hebt gehoord of gezien. En je weet zelf ook dat Chef’s Table er niet zo lekker uit had gezien zonder “Winter” als theme. 

Kaarten koop je hier.

Renaud Capuçon speelt en dirigeert Mozart25 augustus

De 29e symphonie van Mozart schreef hij op zijn 18e en dit is de eerste keer dat Mozart’s eigen geluid echt goed herkenbaar was. De zachte manier waarop de symphonie opent met de violen om daarna snel tot bloei te komen en eigenlijk wordt in de eerste minuut een enorm arsenaal compositietechnieken gebruikt: hier komt alles wat Mozart heeft geleerd bij elkaar. Het is dan ook één van de mooiste stukken om te gaan luisteren tijdens Robeco Summer Nights voor de ‘beginnende’ luisteraar, de perfecte gateway naar een ontdekkingsreis op het gebied van klassieke muziek. En overigens een stuk waar ik, en velen met mij, altijd van blijf genieten. En dan te bedenken dat niet alleen dit stuk, maar ook Mozart’s Vioolconcert in D, Elgar’s Serenade in E en Grieg’s Holbergsuite worden uitgevoerd. Grieg is natuurlijk het meest bekend om de Peer Gynt Suites, maar componeerde de Holbergsuite in 1884 ter gelegenheid van de 200e verjaardag van de Deense dichter Ludvig Holberg. Overigens werd het eerst voor piano geschreven, de versie voor strijkers volgende een jaar later. Het stuk begint zeer levendig (allegro vivace), waarna het overgaat in een dromerig deel om daarna weer op te bouwen naar het 5e deel in allegro con brio, zeer energiek dus, en dat alles ‘uit Holbergs tijd’ toen de Franse barokke stijl populair was.

Renaud Capucon - Image by Simon Fowler
Renaud Capuçon – Image by Simon Fowler

Last of the Summernights – 31 augustus

En dan last but most certainly not least: de Grande Finale van de Robeco Summernights 2017. Hierin worden enkele muzikale hoogtepunten vertolkt door Karin Strobos (mezzosopraan) en Nemanja Radulović (violist). Ik ben zelf een sucker voor Bizet’s Carmen en laat Près des remparts de Séville één van mijn favourite aktes aller tijden zijn. De opvolgende Danse Bohème eindigt in een bombastische apotheose waarna de stilte ongetwijfeld oorverdovend zal zijn. Of wordt er hier geapplaudiseerd tussen elk nummer? Deze handige video van Het Concertgebouw biedt wellicht uitkomst op deze prangende vraag over wanneer nou wèl en wanneer nou net níet de handen op elkaar gaan.

Kaarten koop je hier. (nog een paar Rang 1 over, rest is podium en dicht bij de pilaren).

 

Mister Cocktail

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *