Randzaken: de fantastische schermen van de LG G6 en Samsung Galaxy S8

De droom van een randloos scherm op je smartphone komt steeds dichterbij. We praten je bij over de prachtige nieuwe modellen van Samsung en LG.

Door Rens Lieman

Samsung-Galaxy-S8-Plus-vs-LG-G6-1-1-840x560
Foto van Android Authority

Smartphonefabrikanten stellen dit jaar één duidelijke prioriteit: screen—to-body-ratio, hoeveel procent van de voorkant van de telefoon is beeld? Hoe dichter het de 100% nadert, hoe minder ‘bezel’ er rondom het scherm zit, hoe mooier. Nu de Samsung Galaxy S8 en de LG G6 zijn gepresenteerd zien we wat we al die tijd gemist hebben zonder ons dat te realiseren.

LG G6
De LG G6 heeft een ingetogen schoonheid die we in het verleden bij LG vaak misten. Dit keer glimt het toestel niet te veel en probeert LG niet te hard: de G6 laat het prachtige scherm voor zichzelf spreken. Dat scherm, 5,7 inch groot, nadert de randen van het toestel: de voorkant bestaat voor 79,5% uit scherm. Door zuinig om te springen met die ruimte is het toestel relatief compact gebleven en prima in één hand ligt. De subtiele rondingen en het gebruik van glas en metaal dragen daar aan bij.

De kwaliteit van het scherm – QHD+, 2.880 bij 1.440 pixels – is geweldig, zoals we gewend zijn van LG. Het scherm is wel een tikje langer dan we gewend zijn: geen aspectratio van 16:9, maar van 18:9. Sommige apps, films, series (House of Cards, Stranger Things) en games zijn voor die verhoudingen gemaakt, het merendeel echter nog niet. Dan zul je genoegen moeten nemen met zwarte randen of een iets ingezoomde versie er van. (Dat is ook het geval bij de Samsung Galaxy S8, overigens.)

LG’s eigen campera-app maakt wel optimaal gebruik van dat langere scherm. Het idee van bovenin het scherm een (vierkante) foto maken, en ‘m onderin gelijk kunnen bekijken, werkt in de praktijk erg fijn. Over die camera gesproken: zowel camera achterop (13 megapixels) als de selfiecamera voorop (5 megapixels) zijn uitgerust met een standaard- én een groothoeklens. Daardoor kun je meer laten zien op een foto. De LG G6 is zo’n telefoon die je van dichtbij moet zien en even vast moet houden. Dan merk je hoe goed-ie geslaagd is.

LG G6: €749

01_G6_Design

Samsung Galaxy S8

Dat geldt ook voor de Samsung Galaxy S8, die een paar weken later werd gepresenteerd. Samsung gaat nog een stap verder met het scherm. Het ‘voorhoofd’ en de ‘kin’ (het stukje frame dat boven en onder het scherm zit) zijn niet noemenswaardig kleiner dan die van de LG G6, maar Samsung krult het scherm aan de zijkanten iets de behuizing rond. Dat deden ze ook al bij de S7 Edge, en dat ziet er nog steeds fantastisch uit. De screen-to-body-ratio, voor wie de score bijhoudt: 84,3%. Samsung heeft de thuisknop weggelaten. Hoewel, softwarematig bestaat-ie nog: een tikje onderaan, midden op het scherm, triggert een druksensor en stuurt je terug naar het beginscherm. Zo kan het echter niet langer dienst doen als vingerafdrukscanner. Die is daarom naar de achterkant verplaatst. Net op de verkeerde plek, als je het mij vraagt, maar er zijn gelukkig andere methodes om je telefoon te ontgrendelen: gewoon de camera inkijken, bijvoorbeeld.

Ook hier is het scherm de blikvanger. Alle aandacht gaat er naar uit doordat ook de rest van de telefoon strak is ontworpen. Samsung heeft de reputatie zijn telefoons uit te rusten met uitstekende schermen die levendige kleuren produceren. De Galaxy S8, met een AMOLED-scherm van 2.960 bij 1.440 pixels, is daarop geen uitzondering. De cameralenzen zijn ten opzichten van de S7 niets veranderd. Prima, dat was ook niet nodig.

Samsung Galaxy S8: €799

De LG G6 en de Samsung Galaxy S8 zijn aanvoerders van een nieuwe generatie smartphones waar een strak design gecombineerd wordt met een blikvangend, groot scherm. Ze doen trouwens alle twee ook hun minder geslaagde voorgangers vergeten.

Beeld door TechTastic
Beeld door TechTastic
Mister Cocktail

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *