Lul-niet-lolly tegen Dutch Disease

Ik heb aan beide kanten gestaan, waarschijnlijk iedereen wel eens. Zo werd ik een keer aangesproken, terwijl ik in een diep gesprek was verwikkeld. Heel irritant vond ik, maar het was tijdens een concert van Fun Loving Criminals in Paradiso en de persoon naast ons wilde gewoon van het concert genieten. Andersom heb ik vaak genoeg mensen om me heen gevraagd even stil te zijn. Bij een concert van Fink in 2008 (BitterZoet) vertelde iemand me hoe dat heet: The Dutch Disease. 

Door: Albert van Beeck Calkoen

Deze week kwam het bericht voorbij dat ‘t Paard in Den Haag hier nu een ludiek middel voor heeft gevonden: de lul-niet-lolly. Die je dus kan geven aan iemand die gewoon even lekker z’n waffel moet houden tijdens een mooi concert.  Zo stopte Keith Caputo bij een solo-concert in de Melkweg de show om een paar mannen die aan de bar geanimeerd aan het praten waren in niet omwonden woorden te zeggen dat ze stil moesten zijn. Zelfs in een volle HMH (nu Afas Live) stopte Jamie Cullum middenin een heel gevoelig nummer totdat de luid pratende vip-gasten (ik stond er bijna naast) in de gaten hadden dat 5000 mensen op hen aan het wachten waren. 

Bovenstaand filmpje heb ik gemaakt in 2008 bij een concert van Fink in Timboektoe, toen nog relatief onbekend. Ik weet nog dat ik vroeg bij Dance Vally ben weggegaan om hier op tijd te kunnen zijn. Kijk het filmpje en luister naar de hoeveelheid lawaai die op de achtergrond wordt geproduceerd. De dag erna trad hij op in BitterZoet (Amsterdam) waar het fenomeen zich nogmaals voltrok. Kun je je nu niet meer voorstellen bij Fink, die inmiddels een bescheiden wereldster is. Maar sindsdien snap ik dat ik tijdens een concert even een tijdje stil ben. Daar kom ik tenslotte voor. En de rest van de zaal ook. Toch?

Mister Cocktail

2 thoughts on “Lul-niet-lolly tegen Dutch Disease”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *