Louis XIII & Pharrell Williams present #ifwecare

De iconische cognac Louis XIII van Rémy Martin en de evenzo iconische artiest Pharrell Williams slaan de handen ineen voor een bijzonder project: #ifwecare. Samen creëerden zij de track “100 years”, als startsein voor hun gezamelijke inzet voor een beter milieu. We mogen alleen nog even wachten om deze te kunnen beluisteren. Tot 2117 om precies te zijn.

Tekst & beeld: Albert van Beeck Calkoen

 

P1010594
De kalkrijke gronden van de Grande Champagne in Cognac.

Vooruitkijken is voor Rémy Martin van het grootste belang. De eaux-de-vie uit de Grande en Petite Champagne worden direct beoordeeld op hun kwaliteit, voordat ze op vat gaan. Niet alle distillaten zijn namelijk even goed van kwaliteit, ze zijn tenslotte gemaakt van druiven en die verschillen per jaar, per regio en zelfs per wijngaard van smaak. Pas na 2 jaar rijping mag zo’n distillaat Cognac worden genoemd. Rémy Martin laat sommige Grande Champagne cognacs echter nog wat langer liggen, soms wel een goeie 100 jaar. Daarbij is het de vooruitziende blik van de Master Blender die bepaalt of er na zo’n lange tijd genoeg cognacs zijn om de prestigieuze Louis XIII samen te kunnen stellen. Wetende dat ze zelf dus nooit kunnen genieten van het resultaat van deze selectie. Gelukkig kunnen ze wel genieten van het werk van hun voorgangers.

Tot wel 1200 verschillende eaux-de-vie komen samen in deze cognac, die gedurende hun honderd-jarige rijping uitgebreid de tijd hebben om met elkaar te huwen. De werking van het vat is na een aantal jaren wel klaar, dan is alles wat goed is uit het hout en in de vloeistof en rest niets anders dan wachten tot op natuurlijke wijze het gewenste alcoholpercentage wordt behaald. Maar het is onjuist om dan ook aan te nemen dat er in de tussentijd niets meer gebeurd met de drank zelf. Alle componenten huwen in deze eeuw met elkaar en reageren op lucht en hout en zodoende wordt een uitzonderlijke zachtheid behaald. Het gebruikelijke alcoholpercentage is 40 %, maar soms is een vat zo exceptioneel dat al iets eerder wordt gebotteld. In 2013 mocht ik de Rare Cask 42,6 rechtstreeks uit het vat proeven bij Rémy Martin. Eén glaasje vol euforie uit een fles die je voor een whopping € 18.000 kunt kopen.  

P1010606
Oude rijpingstanks bij Rémy Martin. Rijping van Cognac mag niet meer plaatsvinden in de bebouwde kom.

Vooruitkijken is ook iets dat Pharrell Williams doet. Natuurlijk als artiest die zichzelf ontwikkelt en de juiste samenwerkingen aangaat, maar ook op andere vlakken heeft hij de blik ferm op de toekomst gericht. Zo maakte hij in 2016 een partnership bekend met G-Star, waarbij hij als Head of Imagination de Raw-lijn zal vormgeven. Met zijn bedrijf Bionic Yarn werkte Williams al 2 jaar aan de lijn kleding op basis van ocean plastics. Dit onderwerp heeft momenteel zoveel impact heeft op onze zeeëen dat dat dit heel terecht een van de speerpunten in de toekomstvisie van de artiest vormt.

In deze gemeenschappelijke noodzaak tot vooruitkijken hebben Louis XIII en Pharrell Williams elkaar gevonden. Want in het uitzenden van een krachtige boodschap over de noodzaak om nu ons gedrag te veranderen ligt de gemeenschappelijke deler en er is de afgelopen maanden gewerkt aan een bijzondere track, die pas in 2117 zal worden uitgebracht. Als iemand er dan nog iets om geeft teminste: #ifwecare. De plaat is geperst op een schijf van klei, uiteraard afkomstig uit de Cognac-streek, die bovendien ligt opgeslagen in een kluis die niet waterdicht is. Oftwel: als er niets wordt gedaan is de track tegen die tijd verloren gegaan. 

P1010636
De zwarte stenen zijn kenmerkend voor Cognac-huizen en het gevolg van een organisme dat leeft op alcohol. Hier ziet u het Centaur logo van Rémy Martin.

De plek waar de vaten liggen opgeslagen waar de allerfijnste cognacs in alle rust tot Louis XIII mogen uitgroeien is een reflectie van de historie en het vakmanschap van Rémy Martin. Een oud landhuis, waar vroeger een distilleerderij was gevestigd. Distilleren doet Rémy Martin al een flinke tijd niet meer, dit wordt namelijk gedaan door de boeren die de druiven verbouwen. Door deze constructie kunnen zij zich focussen op het maken van de beste wijn, die vervolgens wordt gedistilleerd. Dit eau-de-vie wordt dan aangeboden aan de cognachuizen, die op basis van de kwaliteit uitbetalen. Rémy Martin heeft de Alliance Fine Champagne ruim vijftig jaar geleden opgericht, waar 900 wijnboeren bij zijn aangesloten Hierdoor weet Rémy Martin zich verzekerd van de beste eaux-de-vie uit de Petite en Grand Champagne. Die zich logischerwijs het langst kunnen ontwikkelen op deze bijzondere plek tot een exceptionele cognac. 

‘We zijn ongelooflijk trots op dit baanbrekende project,’ vertelt Ludovic du Plessis, Global Executive Director van LOUIS XIII. ‘De natuur en de tijd vormen de basis van alles wat we doen. Zonder een gezonde natuur en in een instabiele omgeving is zelfs de grootste keldermeester niet in staat om de uitzonderlijke blend van LOUIS XIII samen te stellen. De opwarming van de aarde is een van de grootste problemen van de 21e eeuw. Met 100 Years – The Song We’ll Only Hear If We Care hopen we mensen over de hele wereld te inspireren om in actie te komen.’

P1010648
Een landgoed van de familie en voormalig distilleerderij. Hier liggen de vaten voor de Louis XIII opgeslagen.

Een select groepje genodigden mocht bij de éénmalige uitvoering van deze track aanwezig zijn, in Shanghai. Het was ten strengste verboden hiervan opnames te maken, dus er zit niets anders op dan bij te dragen aan een sustainable toekomst en te hopen op een zeer lang en gezond leven. Waar cognac overigens prima bij past!

Mister Cocktail

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *