LG: back to black

In een tijd waarin innovaties en nieuwe technologiën elkaar in rap tempo opvolgen, is een heel basaal iets ineens verwezenlijkt: zwart is echt zwart. De nieuwe LG OLED C7 doet precies dàt, waardoor kleuren intens worden en ook nog eens haarscherp door de 4K Ultra HD resolutie. Wij mochten deze superdunne tv mèt LG SJ9 Soundbar testen en dat beviel ons goed. Erg goed.

Door: Albert van Beeck Calkoen

20170904_130634_Snapseed

Als je iets doet, moet je ‘t ook goed doen. Vandaar dat op een warme maandagmiddag niet alleen een bijzonder fraaie en dunne OLED tv wordt afgeleverd, maar ook een soundbar van LG. Geen half werk dus. Uitpakken van deze tv doe je t beste met z’n tweeën, maar is door ‘m slim te verpakken niet heel ingewikkeld, net als het installeren ervan. Met de afstandsbediening kun je de installatie erg makkelijk doorlopen (wij zijn fan van de remote control, daarover later meer) zodat je al binnen een paar minuten je relax-fauteuil in standje binge-watch kan zetten.

Ook de soundbar is vrij snel geïnstalleerd: aanmelden op het wifi-netwerk, waar de tv dan natuurlijk ook al op is aangesloten, en je kunt ze via het menu met elkaar verbinden door optie “soundbar” te selecteren in het echt wel zeer toegankelijke menu. De vrijstaande subwoofer connect zelf met de bar, je hoeft enkel de stekker in het stopcontact te stoppen. 

LG OLED C7 from Albert van Beeck Calkoen on Vimeo.

Dat het beeld zo extreem dun is heeft te maken met de OLED techniek. Hierbij procudeert elke pixel zelf licht, in tegenstelling tot de LED-techniek waarbij gebruik wordt gemaakt van achtergrondverlichting. Het perfecte zwart heeft hier natuurlijk ook alles mee te maken: bij zwart wordt gewoon de pixel uitgeschakeld, terwijl bij LED het licht wordt tegengehouden. Zwart is bij dit laatste dan ook nooit helemaal zwart. En dat perfecte zwart is echt heel mooi en zorgt voor contrast. En contrast is waarschijnlijk het belangrijkste voor de kwaliteit van wat je kijkt.

En dan: die soundbar. Waar voorheen een surround setup van 4 speakers nodig was om dat echte bioscoop-gevoel in huis te halen, inclusief het corrigeren voor vertragingen, volstaat nu deze ene soundbar. Die zichzelf dus eigenlijk installeert. Een kleine afstandbediening is bijgeleverd maar die heb je niet heel vaak nodig, behalve om te schakelen tussen de functie waar je ‘m voor gebruikt. De soundbar is namelijk ook een hele goede luidspreker voor het afspelen van muziek, maar dan wel als je de juiste setting hebt geselecteerd. En dat maakt het aanschaffen van deze SJ9 eigenlijk best interessant. De prijs ligt nu rond de € 750, waarmee je een Dolby Atmos-ready systeem in je kamer kan plaatsen en waar je meteen via wifi je muziek mee kan afspelen.

soundbar

Ook een interessante vraag: werkt dat Dolby Atmos? Eigenlijk komt het niet heel vaak voor dat in een serie of film het geluid van achteren of rondom komt. En meestal wordt het ook vaak for the sake of it ingemonteerd. Ook nu merkte ik het weer, want meestal is links en rechts genoeg om de beleving te krijgen. De film die me werd aangeraden om te kijken met dit Dolby Atmos was Okja, de eerste film waarmee Netflix de samenwerking met deze technologie lanceerde, exclusief met LG. Wel moet je zorgen dat je het premium abonnement bij Netflix hebt, anders heb je geen toegang tot deze technologie. Nu moet ik eerlijk zeggen dat Okja niet helemaal mijn film is, maar heb deze door het spectaculaire geluid toch met plezier gekeken. Wat ik in die tijd had ervaren, was de kracht van dit systeem. Het geluid komt van alle kanten, terwijl die soundbar toch echt recht voor me stond. De surround-beleving in het kwadraat. En het mooie is dat deze techniek ook door de XBOX One wordt doorgegeven. Deze combinatie geeft dan ook een extra dimensie aan gamen, met name duistere actiegames, waar nu geen pixelige grijstinten te zien zijn waar het gewoon zwart hoort te zijn. Dat was normaal de reden om je brightness een stukje omhoog te zetten zodat je toch genoeg kon zien om tegenstanders neer te schieten in een game, nu kun je de aanbevolen settings aanhouden. Bovendien hoor je je tegenstanders beter aankomen, zonder dat je met een koptelefoon op moet gamen.

Wat vonden we goed?
Het scherm is echt heel dun, hoewel het onderste gedeelte juist weer een stukje dikker is. Hierdoor komt de tv niet plat tegen de muur, maar lijkt deze te zweven, wat op zich ook mooi is. In die zin biedt het ‘plat zijn’ dus niet direct het voordeel dat je deze strak tegen de muur kan monteren. Wil je echt dat je beeldbuis helemaal aan de muur zit, dan is de W7 waar je voor moet opteren, hoewel de prijs hiervan een flink stuk hoger ligt. Maar het bijzondere van deze C7 en dan met name de 55 inch versie, is dat een tv van deze kwaliteit in een aantrekkelijk prijssegment valt, hoewel de meerprijs voor 4K UHD ten opzichte van LG A7 fors is. Ook de extreem dunne rand romdom het beeld is fijn. Zo maakt LG maximaal gebruik van de diameter en heb je geen nutteloze ruimte in je kamer staan. Zelfs de normaal onvermijdelijke vermelding van het logo is nu achterwege gelaten, behalve op de zware voet, mocht je de tv niet aan de muur willen bevestigen. Echt fijn dat een tv-producent ervan afziet om de hele tijd z’n merk in je gezicht te duwen, je weet echt zelf wel welk merk tv je hebt gekocht en als vrienden het willen weten, dan vragen ze het heus wel. 
Het geluid van de LG C7 is opmerkelijk goed, zelfs voordat we de soundbar hadden geïnstalleerd. Mocht je dus niet extra willen investeren in geluid, dan heb je aan enkel de tv ook al voldoende.

Wat vonden we heel goed?
Die remote control! Als een soort Wii-achtige controller kun je het menu openen en zeer snel selecteren wat je nodig hebt. Het enorme voordeel hiervan is dat je nu makkelijk de settings in beeld en geluid kan aanpassen, zonder het programma te moeten verlaten, of zonder een extern menu (in groot wit vlak) te laten oppoppen. Je kan zo, met name bij het selecteren van de juiste beeldmodus, goed zien wat het effect ervan is op wat je op dat moment aan het kijken bent. Ander voordeel: bij het invoeren van usernames en passwords hoef je nu niet meer oneindig door het toetsenbord te scrollen, je kunt nu richten en klikken, echt top. Verder is de remote lekker compact en overzichtelijk en, misschien nog wel het allertofste, er zit een aparte Netflix-knop op! Overigens loopt dit Netflix via Wifi, dus je hoeft de tv niet eens met een kabel op je router aan te sluiten.

En needless to say: de resolutie is waanzinnig hoog, de kleuren zijn waanzinig mooi. Door het extreem diepe zwart worden de kleuren zo mooi en helder dat het bijna niet meer uitmaakt wat je kijkt. Voor het testen hebben we een aantal natuur-docu’s gekeken, logisch, maar met name de serie Abstract was bijzonder om te kijken met de LG C7. Het mooie van deze techniek is ook dat de kijkhoek heel groot is. Hierdoor is vanuit vrijwel elke hoek alles goed te zien, perfect dus om met je vrienden of juist met je gezin lekker naar een film of serie te kijken.

De reflecties bij donker beeld zijn goed zichtbaar in een lichte omgeving
De reflecties bij donker beeld zijn goed zichtbaar in een lichte omgeving

Was er iets minder goed?

Het diepe zwart heeft dus enorme voordelen, maar de keerzijde ervan is dat dit scherm wel zeer reflecterend is. Lampen die achter je staan moeten eigenlijk uit zijn om te zorgen dat er geen afleiding in beeld is, met name bij donkere opnames (want die zijn dus echt heel donker met de LG C7). Als er veel heldere kleuren in beeld zijn heb je natuurlijk nergens last van.

Bij het kijken in Dolby Vision komt het dus soms voor dat het beeld minder mooi zwart vertoond dan je zou verwachten, het wordt dan wat blokkerig en grijs. Dit kun je verhelpen door de helderheid iets omlaag te zetten, maar het is wat paradoxaal om juist bij de allerbeste resolutie niet het beste te kunnen krijgen.

Conclusie
Met de LG C7 en SJ9 Soundbar is tv-kijken een genot. De resolutie is ongelofelijk en het geluid van deze multi-functionele soundbar maakt het feest compleet. Bovendien is het menu zeer goed ontworpen en kun je heel intuïtief navigeren en snel vinden wat je zoekt met de goed vormgegeven remote. Instappen in deze techniek is nog niet goedkoop, maar je krijgt heel veel waar voor je geld. Bovendien zijn er geen andere merken die voor dit geld deze kwaliteit OLED tv aanbieden. Voor wie nu al zichzelf wil trakteren op het beste voor tv-kijken of gamen, vindt in deze combinatie een vriend voor het leven.

De LG OLED C7 is te koop bijvoorbeeld bij Coolblue en Bol.com. De soundbar vind je daar natuurlijk ook, bij Bol.com tijdelijk voor € 750!

Mister Cocktail

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *