Leesvoer voor de stijlvolle bon vivant

In een tijd van digitalisering is het uiteindelijk ook fijn om een boek in je handen te hebben. De vier boeken waarvan wij vinden dat je die in je kast moet hebben staan, dragen allemaal bij aan kennis over de belangrijke zaken in het leven: stijl, manieren, drank en sigaren. De auteurs van deze titels hebben zich gespecialiseerd in deze onderwerpen en hierover lijvige naslagwerken geschreven. Twee ervan zijn rijkelijk voorzien van mooie foto’s, de andere twee slechts spaarzaam van noodzakelijke illustraties. En bij allen een inhoud die uw leven zal verrijken.

Cigaragua – Marcel Langedijk 
Het duo Marcel Langedijk (auteur) en Jesaja Hizkia (fotograaf) reisde enige tijd geleden naar Nicaragua om daar verschillende producenten van sigaren te portretteren. Het land heeft zich na zware burgeroorlogen en natuurgeweld langzaamaan weten te herstellen en de veerkrachtige bevolking laat zien dat het oude ambacht van sigaren maken hier herleefd als nooit tevoren. Sterker nog, van de top 11 sigaren wereldwijd (volgens het toonaangevende Cigar Journal) worden maar liefst 7 in Nicaragua gefabriceerd. Vandaar de titel: Cigaragua.
“This is not a history book. This is not a political manifest. This book is about cigars  and about some of the people who make them This book is about the passion, pride and devotion of a people that, despite wars and natural disasters, despite suffering and throwbacks, succeeds year in, year out in producing sublime, handcrafted cigars”.
De foto’s in het boek tillen de verhalen naar een nog hoger niveau en bieden een bijzondere kijk achter de schermen, maar tonen ook het rustige straatbeeld van het platteland van Nicaragua.
Je koopt het bijvoorbeeld hier, waar je nog meer titels van de hand van Marcel Langedijk kan vinden.

20161214_111207

Over Drank – Meneer Wateetons
Geen onderwerp zo experimenteel of Meneer Wateetons waagt zich eraan. Zo schreef hij eerder Over Rot, Over Rook en Het handboek voor de Vinex-jager en geeft hij, als gepromoveerd wetenschapper, workshops Kop tot Staart en Fermenteren. In dit boek leert hij je alles over het zelf maken van bier, het stoken van alcohol en hoe dit te overleven. Hoewel het 300 pagina tellende boek slechts hier en daar een foto afbeeld en slechts de hoognodige illustratie, leest het heerlijk weg door de bijzonder humoristische schrijfstijl van de auteur.
“Daar sta je, met je emmer met grauwe graankorrels. Hoe moet dit ooit twee vingers schuim opleveren?”
Briljant detail: de disclaimer is uitgevoerd in braille, voor het geval echt alles misgaat.
Over Drank is bijvoorbeeld hier te koop, met, uiteraard, de andere titels van Meneer Wateetons.

20161214_121330

 

Het Blauwe Boekje – De Vries & Wolbrink
Ooit begon Het Blauwe Boekje als een kleine stijlgids die in de binnenzak van een maatpak paste. Dat was in 1999 en de makers van het boekje waren vooral bezig met het aanmeten van maatpakken. Nu, 17 jaar later, is het alweer de 9e en geheel herziene druk die een boek oplevert dat met de beste wil van de wereld niet in een binnenzak past. Met bijna 500 pagina’s is dit naslagwerk een onmisbaar element geworden voor elke man die zich ook maar enisgzins laat voorstaan op goede stijl en goede manieren, met bovendien een meer dan gemiddelde interesse voor mooie drank en heerlijk eten. Een praktische legenda is bijgevoegd om elk van de honderden onderwerpen, variërend van Aandacht tot Zwijgen (jawel, hier is over nagedacht), in context te plaatsen of juist van een noodzakelijke knipoog te voorzien. Voor dit boek mocht ik een aantal bijdrages leveren in de vorm van achtergronden en recepten bij de verschillende dranksoorten en cocktails.
“Ook in Het Blauwe Boekjehier zult u do’s en dont’s tegenkomen. Soms ironisch, soms met een gebiedende toon. Maar het doel heiligt de middelen. Dat doel is om bubbels aan het leven toe te voegen.”
Te koop via onder andere hun eigen website.

20161214_111236

Cocktails Met Tess – Tess Posthumus
Nu de Gin & Tonic zich als gateway-mix heeft ontwikkeld tot de wondere wereld van cocktails, staat er niets tussen u en een straffe Manhattan in. Behalve misschien een klein stukje kennis omtrend het maken ervan. De afgelopen jaren heeft Tess Posthumus zich ontpopt tot de Nederlandse koningin van de cocktails en mocht zich in 2015 zelfs met haar 8e plaats op World Class de beste vrouwelijke bartender noemen. Na vele publicaties, columns en interviews is het nu tijd om al haar opgedane kennis te delen met de serieuze thuismixer. Hierin zijn uitleg over alle drankcategoriën en klassieke cocktailrecepten te vinden, maar natuurlijk ook een aantal creaties uit haar eigen shaker.
“Met dit boek wil ik een introductie geven in het bartendingvak. Een kijkje in mijn keuken, waardoor je straks zelf in een handomdraai lekkere en betaalbare drankjes maakt. Cocktails hoeven geen hocus pocus te zijn en er zijn meer dan genoeg heerlijke recepten die iedereen thuis kan maken”.
Cocktail Met Tess is te vinden bij meedere boekhandels en hier online.

Mister Cocktail

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *