Johnnie Walker Blender’s Batch

Al ruim 160 jaar is Johnnie Walker een van de toonaangevende whiskyblenders uit Schotland. Hun vaste range whisky’s staat in elke bar en in elke slijterij ter wereld. Bovendien zijn ze vast onderdeel van de drankcollectie van elke whisky liefhebber. Miljoenen liters whisky passeren elk jaar het team van 12 experts, die zorgen voor de constante kwaliteit van elk Label. Daarnaast mogen zij ook nog eens nieuwe blends maken, waarvan er nu 2 zijn gelanceerd. 

Tekst & beeld: Albert van Beeck Calkoen

20171011_115457_Snapseed

Onder het label Blender’s Batch, waarmee eerder al een aantal speciale edities werd gecreëerd, zijn nu opnieuw twee whisky’s in gelimiteerde oplage uitgebracht: de Espresso Roast en de Rum Cask Finish. Beiden komen dus uit de koker van het team van blenders, maar voor elke van deze whisky’s was een ander lid verantwoordelijk. Het vak blender is overigens niet iets dat je zomaar kan gaan uitvoeren: je hebt er bijvoorbeeld een science degree voor nodig en daarnaast is ook een buitengewoon goed ontwikkeld reukorgaan een vereiste. Voor de Espresso Roast mocht Aimée Gibson, die dit jaar de Rising Star Award won bij de International Spirits Challenge, haar kunde tonen. Voor de Rum Cask Finish tekende Chris Clark, die hierbij werd bijgestaan door een team van bartenders, barista’s, chefs en whisky-liefhebbers. Beiden staan onder leiding van Jim Beveridge, de master blender van Johnnie Walker. De resultaten werden voor het eerst gepresenteerd tijdens de finale van World Class in Mexico, maar ik mocht deze whisky’s proeven tijdens het Bar Convent Berlin, de grootste barbeurs van Europa die in oktober plaatsvond. Beide whisky’s zijn vanaf deze maand te koop.

Voor het maken van de Espresso Roast werd gebruik gemaakt van geroosterd gemouten gerst, waardoor diepe smaken van espresso en bittere chocolade onstaan. Normaal wordt gemouten gerst in de kiln verhit waardoor het ontkiemingsproces wordt gestopt, maar bij deze techniek wordt het ontkiemde gerst dus geroosterd zoals je dat met amandelen doet. Door de whisky die hiermee wordt gemaakt te blenden met andere single malts en grain whisky’s uit jonge vaten wordt een bijzonder smaakprofiel verkregen: een krachtige start met hazelnoot, sinaasappelzest, donkere chocolade en verbrande koffie, met een moutige afdronk waar ook vanille en bittere chocolade in te proeven zijn. Deze whisky is op 43,2 % gebotteld, waardoor deze lekker krachtig opent.

20171011_115602_Snapseed

De Rum Cask Finish spreekt natuurlijk meer voor zichzelf en is een blend van verschillende whisky’s die een finish hebben gehad op ex-rum casks. Let wel: dit zijn dus vaten die eerst voor bourbon zijn gebruikt, daarna naar een warm tropisch eiland zijn gebracht om daar rum in te laten rijpen, waarna ze naar Schotland worden getransporteerd om er whisky in te laten rijpen. Die vaten hebben dus al de halve wereld gezien en pikken overal smaken op van de spirit die erin wordt gerijpt. De omschrijving van Caroline Martin, deel van het team blenders, van de rum die er voorheen in zat was “een pot-still, rum hoog in esthers”, waarbij ik eigenlijk al meteen bij Jamaica uitkom, wat ze ook niet ontkende, gelukkig. 

Deze whisky heeft een zoete neus met iets bloemige tonen, vanille en rietsuiker. Het smaakprofiel is lichter en in het begin zoet, met een beetje rook voorin waarna de rumsmaken onmiskenbaar doorkomen. Denk aan rijpe ananas, mango, sultana’s, honing en kokos. In de afdronk is niet heel lang met vverse kokos, vanille en een wat notig karakter en ook weer een licht frisse bitterheid die ik terugproef. Een plezierige whisky die de karakteristieken van de rum mooi heeft overgenomen, maar onmiskenbaar uit de stal van Johnnie Walker afkomstig is. De Rum Cask Finish is op 40,8 % gebotteld.

20171011_115011_Snapseed
Op de foto met Caroline Martin

 

Mister Cocktail

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *