Een smakelijke kerst met brave kinderen

Niets zo leuk als een fijn boek met kerst. Echt waar? Echt waar! Een kleine, maar zeker niet willekeurige greep uit het wel zeer uitgebreide aanbod deze decembermaand waarin we twee kookboeken, een cocktailboek en een heus opvoedboek de revue laten passeren.  

Tekst & beeld: Albert van Beeck Calkoen

20171211_121023

Groente! – Niven Kunz
De titel ‘Best Groentechef’ komt voor deze jonge chef niet uit de lucht vallen: Gault Millau betitelde zijn restaurant Niven* (Rijswijk) in 2013 tot groenterestaurant van het jaar en door 500 collega-chefs werd dit restaurant in 2014, 2015 èn 2016 uitgeroepen tot beste groenterestaurant. Niven kookt volgens de 80/20 regel: 80 % groente en 20 % vlees of vis. Hierbij is groente dus het hoofdgerecht en is vlees of vis het bijgerecht. Oftewel: the guys knows his vegetables. Wellicht staat u, net als, regelmatig in de supermarkt om te bedenken wat voor groente er nù weer op tafel moet komen. Ik ga zelf maar al te vaak eerst het vlees selecteren en op basis daarvan de groente, maar dit boek helpt dus duidelijk die keuze om te draaien. En dat is fijn!

Waar gaat het over?
Groente! gaat over koken met groente. Maar da’s logisch.
Is het lekker geschreven en fijn vormgegeven?
Er is gekozen voor een klassiek en ruim lettertype, wat fijn leest. De fotografie en beeldbewerking zijn mooi gedaan al had de foodstyling een heel stuk spannender gemogen, deze is wel erg braaf. Voor de vormgeving tekent Erik Rikkelman overigens, die inmiddels een indrukwekkend lijst hits achter z’n naam heeft staan. Wij snappen waarom.
Is het praktisch?
Jazekers. Er zijn weinig moelijke ingrediënten nodig waarvan je jaren later nòg een vol potje hebt staan. Er wordt namelijk gekookt met verse ingrediënten, dus een paar eigen potten kruiden op je dakterras of tuin zijn altijd handig. Maar die had je waarschijnlijk toch al staan. De recepten zijn goed uitgeschreven en makkelijk op te volgen, al weten we allemaal dat de bereidingstijd altijd te optimistisch wordt omschreven. En goed om te hebben: een overzicht van wanneer bepaalde groenten in het seizoen zijn.
Favoriet?
Een hoop (op het oog dan hè, ik heb ze natuurlijk niet allemaal thuis bereid), maar de Pasta Pesto met Spinazie is echt goed, hoewel niet zeer avontuurlijk. Net als de Salade van Gegrilde Groenten, maar je weet dat je altijd voor de herkenbare recepten gaat waar je de meeste dingen van in huis hebt. Stukje vertrouwensband opbouwen omtrend de recepturen naar de lezer toe, zeg maar.
Hebben?
Natuurlijk. al was het alleen al om die eeuwige twijfel in de supermarkt over wat te doen met groenten voor eens voor altijd weg te nemen.

20171211_120210
Dat styling een vak apart is bewijst deze foto wel weer!

The Cocktail Guy – Rich Woods
Deze sympathieke Londonse bartender staat aan het hoofd van het cocktailprogramma van Duck & Waffle en van de keten Sushisamba. Hij heeft overigens een klein laboratorium tot zijn beschikking om recepten te ontwikkelen, om alvast wat gaat komen in context te plaatsen. Twee jaar geleden werd hij Insta-famous met zijn Nutella Negroni, een cocktail die hij voor zijn vriendin ontwikkelde. Zij kwam met het idee om deze te serveren in een Nutella potje en het toeval wilde dat dit merk nèt de customized labels had bedacht. Dit konden ze in de bar snel reproduceren met de naam van de drinker erop geprint. Slim, want dat wilde natuurlijk iedereen. Met 357 miljoen impressies op Instagram als gevolg. Alle recepten die hij ontwikkelt voor eerdergenoemde bars gaan via een rotavap, sous-vide of mecaratietank en die kennis deelt hij in zijn boek.

Waar gaat het over?
Cocktails, maar dan next level.
Is het lekker geschreven en fijn vormgegeven?
Er is gekozen voor een aantal verschillende fonts, wat lezen niet altijd makkelijk maakt. Bovendien is er weinig ruimte tussen de teksten en in combinatie met de best technische manier van werken is dit geen boek voor de beginnende cocktailshakert. Maar de fotografie is erg fijn en nodigt uit om te drinken.
Is het praktisch?
Dit boek is gemaakt voor de leergierige en gevorderde cocktailmaker die geduld heeft. De recepten zijn gecategoriseerd van 1 tot 5 sterren, maar de meeste recepten zijn 4* of 5*. Deze hebben allen vrij specifieke ingrediënten nodig die, zeker in Nederland, niet altijd makkelijk verkrijgbaar zijn. Tegelijk is dit boek een persoonlijk betoog van Rich over het vak bartending en dan met name het creëren van recepten. Dat is namelijk niet makkelijk. Dit is een boek dat in de categorie kookboeken valt, gezien de soms lange voorbereidingstijd van de recepten. Voor elk recept moet je namelijk iets zelf infuseren of bereiden. Niet heel praktisch dus.
Favoriet?

Rich was vorige week in Sushisamba, Amsterdam om dit boek te promoten en uiteraard werden daarbij zijn cocktails geserveerd. De Green Apple Rye was geweldig, maar wel een 5* bereiding. Uit de categorie ‘deze kun je wèl makkelijk zelf maken’ is daar de Mind Your Peas & Qs, een cocktail die Rich ontwikkelde voor de Bombay Sapphire Most Imaginative Bartender competitie. En laat dat nou toevallig een recept zijn waar Rich ook nog ‘s extra trots op is!
Hebben?
Als je een mooi, in-depth cocktailboek in huis wil hebben dat inspireert tot het maken van eigen infusies, dan ja. Als je gewoon een cocktail wilt shaken, dan nee.

20171211_115834

Chef Met Lef – Nigel van der Horst.
Als zwaarlijvige tiener begon Nigel, a.k.a. Chef met Lef, met sporten. Veel sporten. Hierin vond hij de perfecte manier om discipline op te bouwen om doelen te verwezelijken. De uren in het krachthonk wisselde hij af met gezond eten. Het klassieke krachtvoer is kip, broccoli en rijst. En tja, dat gaat vervelen op den duur. Vandaar dat hij zichzelf leerde koken. En het resultaat van zijn home-schooling is nu uitgebracht. Daarnaast is deze pas 27 jaar jonge chef actief op (social) media waarin hij vaak op openhartige wijze zijn levensvisie deelt. Wie hem volgt heeft wellicht opgemerkt dat hij op zeer typisch Nederlandse wijze als hoge boom wordt behandeld. Wat alleen maar aangeeft dat hij lekker zijn eigen weg volgt en zich weinig aantrekt van de mening van anderen. Jeugdige onbevangenheid is een groot goed. Het boek staat dan ook vol met persoonlijke verhalen en inzichten. 

Waar gaat het over?
Voeding voor de sporter of bewuste genieter die uit iets anders bestaat dan kip, broccoli en droge rijst. Lekker eten, sporten en wat diepere inzichten in het leven.
Is het lekker geschreven en fijn vormgegeven?
Het is een druk boek. Er is gekozen voor een opzet met framed foto’s en losse katerns met benodigdheden, bereiding en tips. Je moet dus zelf even kijken waar alles staat als je druk bezig bent. Het veelvoud aan verschillende fonts maakt het soms drukker dan nodig, meer eenvoud had hier beter gestaan. De foodfotografie is door Mr Chef met Lef himself gedaan. Hij heeft die scherpte-diepte game onder de knie, maar dat wist ik al – ik kom hem regelmatig tegen op events, gewapend met camera. De foto’s zijn mouthwatering al hadden ze iets meer kleur mogen houden in de beeldbewerking.
Is het praktisch?
Heel erg. Geen ingewikkelde ingrediënten en alles is een variatie op iets dat je al kent: hamburgers, pancakes, quesadillas en salades. Bovendien staat overal de voedingswaarde vermeld.
Favoriet?
Tja, alles eigenlijk wel. Doordat vanuit bekende thema’s wordt gewerkt is het makkelijk je een voorstelling te maken van hoe het gaat smaken. Ik heb thuis al 3 verschilende burgers uit het boek gemaakt en die zijn allemaal blijvertjes. Daarnaast serveerde Nigel tijdens de boeklancering de King Toast. Die is echt geweldig, maken dus! Verder mochten we tijdens die lancering (tijdens het ontbijt) genieten van de Pancakes from Heaven. Waarbij je uiteraard even gaat nadenken hoe dit
Hebben?
Sowieso. Een kookboek waarin alleen maar lekkere dingen staan die niet te ingewikkeld zijn en die bovendien met diepere inzichten zijn omhuld hoort in je kast. En Nigel is een topper.

20171211_120802
Leuk hè, die Aloë Vera plant als styling item?

The Dad – Jan Heemskerk, Janine Breukhoven-Kho, Marcel Langedijk, Selwyn Senatori
Kijk, dat is nog eens een gezellig rijtje auteurs bij elkaar! Nu brengen Heemskerk en Langedijk vaker boeken uit dan u en ik het water van onze goudvis verschonen, maar dit doet niets af aan de kwaliteit van hun werk. Samen met onze favoriete kunstenaar Selwyn Senatori en blog- en vlogheldin Janine Breukhoven-Kho hebben ze nu het opvoedboek voor vaders geschreven, dat eigenlijk standaard in De Blije Doos zou moeten zitten. Jawel, alle verhalen van deze vier zijn gebaseerd op ervaring, stijle leercurves en inzichten achteraf. Het vaderschap wordt uitgelegd zoals het is, eerlijk en met handvatten om te groeien als vader en als persoon.

Waar gaat het over?
Alles wat je als vader gaat tegenkomen op een willekeurig moment tijdens het opvoeden van je kinderen.
Is het lekker geschreven en fijn vormgegeven?
Jan Heemskerk en Marcel Langedijk staan altijd garant voor een dosis met humor omklede waarheid. De lekkere illustraties van Selwyn Senatori, gentleman pur sang en vader van 3 kinderen, tillen het boek, samen met de, jawel, hilarische schrijfels van Jan en Marcel naar een mooi nivo. De vormgeving haalt echter niet bij het nivo van voornoemd trio en leidt eerder af dan dat het verbindt. En de interviewers hadden wel iets meer hun best mogen doen om de verhalen van de tien gast-vaders naar een hoger nivo te tillen door meer een verhaal te maken van de aangeleverde antwoorden.
Is het praktisch?
Wat een vraag. Natuurlijk.
Favoriet?
Ik zou hier een van de heerlijke quotes kunnen plaatsen van Marcel of Jan, maar dat zou neerkomen op het uit z’n verband rukken van een zorgvuldig opgebouwd relaas. Over hoe je je kind eens moet vergelijken met een dwerggeit. Zie je? Werkt niet.
Hebben? 
Tenzij je over een paar jaar bij een cursus positief opvoeden wil zitten, dan hoef je het niet te hebben.

20171211_121149

Mister Cocktail

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *