Deze whiskies wil je krijgen op vaderdag!

Natuurlijk is het leuk om wéér een tekening te krijgen van een dino of Pokémon of een gevingerhaakte potloodhouder.  Maar eigenlijk wil je je zoontje van 5 gewoon duidelijk maken dat je een fles whisky wil.  Een goeie.  Dat hij daar best z’n gespaarde centjes van het zwemdiploma A aan mag uitgeven.  Later snapt hij dat wel.  Echt.  Hier een lijstje van 4 whiskies die je gewoon in je kast wilt hebben staan.

The Glenlivet Captain’s Reserve
Deze vermaarde whiskymaker heeft een nieuwe Cognac cask finished whisky uitgebracht, vernoemd naar Captain William Grant Smith, achterkleinzoon George Smith, de oprichter van het bedrijf. William vocht in Frankrijk tijdens WO I en was daarna zeer actief bij The Glenlivet om de whiskymaker door de moeilijke tijd van de Drooglegging te loodsen.  In deze whisky komen Franse elementen samen met Schotse, aangezien deze whisky deels is gerijpt op Cognac vaten.

Het is een enerzijds typische Speyside single malt whisky, aan de andere kant is de Cognac zeer herkenbaar aanwezig. In de neus vol-zoet met fruitige aroma’s. Denk aan honing en abrikozen jam met kaneel en iets kruidige drop. Ook in de mond veel fruitige tonen van peer en zoet citrus als mandarijn en de voor Cognac zo kenmerkende rozijnen.  De nasmaak is lang en vol.  Een whisky met een wel zéér interessante prijs-kwaliteit verhouding. Te koop bij waarschijnlijk elke slijter vanaf ongeveer 4 tientjes.

20180615_115851

Highland Park ‘The Light’
In het noorden van Schotland, op Orkney, ligt Highland Park.  De band met de Vikingen wordt door dit huis al decennia lang onderstreept door de bijzondere vormgeving en special edities die bol staan van Keltische symboliek. De nieuwste aanvulling is ‘The Light’ in navolging van de eind vorig jaar uitgebrachte ‘The Dark’. Deze editie staat voor de smaken van de lente en zomer. Hiermee viert Highland Park de periode waarin men de warme buitenlucht opzoekt en de heldere zomerdagen omarmt. Dit uit zich in de whisky door haar heldere kleur en tonen van gekarameliseerde peer, vanille, cederhout en nootmuskaat.

THE LIGHT en THE DARK delen samen het verhaal van de tegenstrijdige seizoenen die in continue cyclus woeden en rusten over de Orkney eilanden waar Highland Park wordt gedestilleerd en onze Viking voorvaderen ooit voet aan land zetten. Maar ook van de intense balans van deze award winning whisky’s, gekenmerkt door de rokerige zoetheid als resultaat van het klimaat en vakmanschap. Die zin kwam dus uit het persbericht, voor zover dat nog niet duidelijk was.  De prijs van deze geturfde krachtpatsers ligt altijd wat hoger en deze licht-groene en wel zeer fraai vormgegeven fles vormt voor iets boven de € 200 uit het zakgeld-budget van je zoontje een wel zeer mooi teken van vaderliefde.

HP-Runes-The-Light-Pack-Angle-700ml_klein formaat

Ardbeg Grooves
Deze whisky wordt vervaardigd op de Isle of Islay, het eiland aan de westkust van Schotland dat beroemd is om de peaty malts.  Elk jaar begin juni is het Ardbeg Day en wordt een limited edition uitgebracht, traditioneel de laatste dag van het Islay Festival of Music and Malt.  Dit jaar viel Ardbeg Day op 2 juni en was het de Grooves die werd geïntroduceerd. Deze naam van deze whisky is gebaseerd op het jaar 1969, een referentie naar de vrije geest en onorthodoxe gang van zaken die zo kenmerkend is voor dit bedrijf.  De Grooves is namelijk gerijpt in wijnvaten die intens verkoold zijn totdat diepe groeven gevormd werden, de zogehoten alligator toast.  En vandaar ook de naam Grooves.  En dat proef je terug in deze single malt, één van de meest peaty varianten die ik van dit huis heb geproefd, maar tegelijk ook een van de meest kruidige.  

Deze Islay Malt is in de neus iets zoutig en vlezig, met barbeque-rook , maar ook met zwarte en rode bessen.  De kenmerkende jodium en iets rubberige smaak ontbreken uiteraard niet. In de mond is de whisky zeer vol en start erg assig en droog, maar er komen ook veel smaken doorheen als donkere karamel, paprika, vanille en popcorn.  De afdronk is uiteraard lang.  Die turf blijft wel even bij je, zeker in combinatie met deze diepe char, dus een absolute voorkeur voor zeer rokerige en geturfde malts is een must.

Voor rond de € 120 heb je een groovy vaderdagkodo in handen!

ardbeg-grooves

Dalmore 12 years old
Dit is één van mijn favoriete Highland Malts. De distilleerderij ligt in Alness, een stukje ten noorden van Inverness in een rijk weidegebied en werd opgericht in 1839. Het hert op de fles refereert aan het verhaal dat in 1263 Colin Kintail, leider van de Mackenzie Clan, het leven van de Schotse koning Alexander III redde. Een hert met meer dan 12 punten aan het gewei werd een koninklijk hert genoemd en derhalve gaf de koning toestemming aan de clan om dit hert als symbool te gebruiken. Toen in 1867 de familie Mackenzie de distilleerderij kocht, gingen zij het hert dan ook op hun fles voeren als symbool van hun familie.

De Dalmore 12 yo is 9 jaar gerijpt op ex-bourbon casks, waarna de helft van de inhoud verder wordt gerijpt op ex-Metusalem Oloroso vaten en de andere helft door blijft rijpen op bourbon vaten. Metusalem is een soort Oloroso sherry die iets is aangezoet met PX sherry en via een solera-rijping minimaal 30 jaar oud dient te zijn. En dat komt uiteraard sterk terug in deze whisky. In de neus is de invloed van de sherryvaten overduidelijk met een wat zoete geur van rozijnen en vanille, met tegelijk complere tonen van nootmuskaat, donkere chocolade en koffie. De smaak is iets droger dan de neus en een stuk kruidiger die er ook voor zorgen dat dit niet meteen een héle zoete whisky is.  De nasmaak is niet extreem lang maar erg plezierig, met zacht karamel en kruidig eikenhout.

Met een kleine € 50 is dit een zeer fraaie 12 jaar oude single malt die sowiese niet in je collectie mag ontbreken!

20180615_115257

Mister Cocktail

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *